Lagrådsremiss kring ändrade skatteregler
I fredags kom regeringen med sin lagrådsremiss kring ändrade skatteregler för företagssektorn. Den 16 april förväntas en proposition (som sannolikt bygger på lagrådsremissen) komma och denna ska därefter beredas av skatteutskottet och debatteras och beslutas om den 13 juni 2018. De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 januari 2019. Regeringens förslag innebär, i korthet, följande:
1. Bolagsskatten sänks i två steg och landar slutligen på 20,6 %, under 2019 och 2020 kommer den dock att vara 21,4 %. Det tidigare förslaget om att begränsa möjligheten att utnyttja inrullade underskott finns inte längre med.
2. En generell avdragsbegränsning för negativa räntenetton i bolagssektorn införs:
- Omfattar både externa och interna räntor
- Tak om 30 % av EBITDA införs (förslaget baserades på EBIT)
- Negativa räntenetton som inte kunnat dras av med hjälp av EBITDA-regeln får dras av de kommande sex åren om utrymme finns. Vid ägarförändringar försvinner denna rätt.
- En förenklingsregel innebärande att negativt räntenetton upp till 5 Mkr får dras av. Beloppet avser samtliga företag i en sk intressegemenskap. Detta är en klar förbättring mot utredningens förslag där beloppet var 100 tkr.
- Riktade ränteavdragsbegränsningsregler vid hybrida missmatchningar (gränsöverskridande transaktioner) mellan företag i intressegemenskap införs.
- Nuvarande ränteavdragsbegränsningsregler avseende ”interna” räntor behålls men ges ett snävare tillämpningsområde. Räntan är endast avdragsgill om mottagaren finns inom EES eller ett land som Sverige har skatteavtal med, eller
- Ränteinkomsten hos mottagaren beskattas med minst 10 %
- Oaktat ovanstående får räntan inte dras av om skuldförhållandet uteslutande eller så gott som uteslutande uppkommit för att skapa en väsentlig skatteförmån. Om räntan är hänförlig till ett internt förvärv av aktier (delägarrätter) krävs även att förvärvet är väsentligen affärsmässigt betingat.
3. Ett förstärkt värdeminskningsavdrag om 12 % av anskaffningsvärdet införs för ny- till eller ombyggda hyreshus, avdraget får göras under en sexårsperiod.
4. Schablonintäkten på periodiseringsfonder höjs till 100 % av statslåneräntan (tidigare 72 %).
5. Möjligheten att skatteplanera med pfond-avsättningar innan bolagsskatten sänks tas bort genom att avsättningar som gjorts innan 2019 ska återföras med 103 % om återföringen sker 2019 eller 2020, därefter ska de återföras med 106 %. Avsättningar som görs 2019 eller 2020 ska återföras med 104 % om återföringen sker efter 2020.
6. Vid finansiell leasing ska del av leasingavgiften behandlas som ränta. Om ingen ränta angetts är koncernredovisningsreglerna förebild. Någon utbrytning behöver dock inte göras om leasingavgifterna är mindre än en miljon kronor.